Zupa dyniowa Eli z kluseczkami

Dodany przez: eli_555 (więcej moich przepisów)

Rozgrzewająca zupa dyniowa Eli z kluseczkami, kolendrą i imbirem. W sam raz na zimne jesienne dni.
Obejrzane: 901
Porcje: 5
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

zupa

  • 2 kg dyni (ja miałam makaronową)
  • 1 szt kostka bulionowa drobiowa
  • 0.5 łyżeczki ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 0.5 łyżeczki czosnku granulowanego
  • do smaku sól
  • do smaku pieprz świeżo mielony
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • do dekoracji zupy gęsta kwaśna śmietana 12 % lub 18 %

kluseczki

  • 3 szt jajka
  • 3 łyżki czubate łyżki szpinaku mrożonego
  • 10-12 łyżek kaszy manny (w zależności od wielkości jajek)
  • 5 łyżek pestki dyni uprażone
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Z dyni wyjąć pestki i razem ze skórką włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 35-45 minut w zależności od grubości miąższu. Upieczoną dynię ostudzić i wyjąć łyżką ze skórki.

Krok 2

Szpinak (ja miałam paczkę 450 g) rozmrozić i przełożyć na drobne sitko do odsączenia.

Krok 3

Ziarna kolendry uprażyć na małej,suchej patelni,wrzucić do moździerza i rozetrzeć

Krok 4

Zagotować 1.5 litra wody i wrzucić kostkę bulionową.Do bulionu dodać dynię,chwilę pogotować i zmiksować.

Krok 5

Do zupy dodać mleczko kokosowe,kolendrę,imbir,czosnek i jeszcze raz zagotować.

Krok 6

Zupę doprawić solą i pieprzem do smaku.Jeżeli zupa jest za gęsta można dodać przegotowanej wody.

Krok 7

Pestki dyni uprażyć na suchej patelni.

Krok 8

Jajka rozbełtać w garnuszku,dodać 3 czubate łyżki szpinaku (z reszty szpinaku ugotować zupę),wymieszać,dodać kaszę manną,jeszcze raz wymieszać i odstawić na kilka minut,żeby kasza manna napęczniała.

Krok 9

W szerokim,niskim garnku zagotować osoloną wodę i łyżeczką maczaną we wrzątku wrzucać kluseczki. Gotować na małym ogniu do miękkości,przez około 10-15 minut.

Krok 10

Zupę dyniową podawać ze szpinakowymi kluseczkami,śmietanowymi kleksami i posypaną uprażonymi pestkami dyni. Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×