Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Dodany przez: Redaktorzy (więcej moich przepisów)

Z czego przyrządzić jesienną zupę, taką idealną na ponure popołudnia? Odpowiedź na to pytanie może być tylko jedna: z suszonych grzybów, świeżych borowików i kurek, rzecz jasna z dodatkiem gęstej śmietanki podkreślającej walory smakowe potrawy.
Obejrzane: 80
Porcje: 6
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 330 g Śmietana kwaśna 18% Piątnica
  • 2 L wywar kostno-warzywny
  • 50 g grzyby suszone
  • 200 g podgrzybek świeży lub mrożony
  • 200 g kurki świeże lub mrożone
  • 4 szt ziemniaki
  • 2 szt cebula
  • 3 łyżki olej
  • sól, pieprz czarny do smaku
  • 1 łyżka mąka pszenna
  • natka pietruszki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.

Krok 2

Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.

Krok 3

Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×