Zupa grzybowa zabielana z ziemniakami Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki
- 330 g Śmietana kwaśna 18% Piątnica
- 2 L wywar kostno-warzywny
- 50 g grzyby suszone
- 200 g podgrzybek świeży lub mrożony
- 200 g kurki świeże lub mrożone
- 4 szt ziemniaki
- 2 szt cebula
- 3 łyżki olej
- sól, pieprz czarny do smaku
- 1 łyżka mąka pszenna
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Grzyby suszone wypłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości.
Krok 2
Ugotować wywar kostno-jarzynowy z warzywami pokrojonymi w kostkę. Osobno obgotować świeże grzyby przez 3 minuty, odcedzić i pokroić w cząstki. Cebulę pokroić w kostkę
i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Obgotowane świeże i suszone grzyby, pokrojone w paseczki również podsmażamy. Następnie do wywaru dodać wszystkie grzyby i podsmażoną wcześniej cebulkę. Na końcu dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i pieprzem ziołowym.
Śmietanę dokładnie wymieszać z mąką, zahartować paroma łyżkami gorącej zupy, wymieszać
i wlać do całości.
Krok 3
Zupę podawać posypaną pokrojoną natką pietruszki.
Smacznego!