Zupa jarzynowa

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

To jedna z wielu wersji moich zup jarzynowych. Ta ulubiona.
Obejrzane: 619
Porcje: 5
Przygotowanie: 90 min
Trudność:
Ostrość:
313kcal
kalorie
35g
węglowodany
26g
białko
13g
tłuszcze
11g
błonnik
85mg
cholesterol
86mg
magnez
123mg
wapń
4
żelazo

Składniki

  • 1 porcja rosołowa z indyka lub kurczaka
  • 1 średni kalafior
  • 30 dkg fasolki szparagowej
  • 1 burak
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka wraz z natką
  • 1\2 selera korzeniowego
  • 2 liście pora
  • 1 cebula
  • 1 gałązka lubczyku
  • 3 duże ziemniaki
  • 5 szt ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 2 łyżki śmietany 12 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • sól do smaku
  • 1\2 łyżeczek pieprzu czarnego mielonego
  • 1 łyżeczka curry lub imbiru
  • 1\2 łyżeczek cukru

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Porcję rosołową umyć pod bieżącą wodą.Włożyć do garnka z zimną wodą (ok.2 litry) i wstawić na gaz.Zagotować i zszumować (zebrać z powierzchni szumowiny).

Krok 2

Obrać buraczka,oskrobać marchew,pietruszkę i seler. Pokroić wszystkie warzywa w dość grubą kostkę i włożyć do garnka z mięsem.Obrać fasolkę szparagową i pokroić ją na mniejsze kawałki.Dołożyć do garnka.Dodać cukier,opłukane gałązki lubczyku,pora i selera .Dać ziele angielskie,liść laurowy i przekrojoną na pół i opieczoną na suchej patelni cebulę.Gotować ok.20 minut.

Krok 3

Kalafiora podzielić na małe różyczki.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Po 20 minutach gotowania dołożyć do garnka kalafiora.Doprawić solą ,pieprzem i curry,ew. przyprawą do zup.Gdy będzie miękki wsypać ziemniaki i gotować jeszcze ok.10-15 minut

Krok 4

Wyjąć liście selera,pora i lubczyku,cebulę oraz porcję rosołową (można obrać z niej mięso i włożyć do zupy). Śmietanę dobrze zmiksować z mąką i zahartować tj.powoli wlewając szklankę gorącej zupy cały czas intensywnie mieszać.Wlać nasz zabielacz do garnka z zupą i mieszać,aż zupa się zagotuje (ale nie gotować).Posypać obficie opłukaną i pokrojoną natką pietruszki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×