Zupa jarzynowa
Składniki
- 1 porcja rosołowa z indyka lub kurczaka
- 1 średni kalafior
- 30 dkg fasolki szparagowej
- 1 burak
- 2 marchewki
- 1 pietruszka wraz z natką
- 1\2 selera korzeniowego
- 2 liście pora
- 1 cebula
- 1 gałązka lubczyku
- 3 duże ziemniaki
- 5 szt ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 2 łyżki śmietany 12 %
- 1 łyżka mąki pszennej
- sól do smaku
- 1\2 łyżeczek pieprzu czarnego mielonego
- 1 łyżeczka curry lub imbiru
- 1\2 łyżeczek cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Porcję rosołową umyć pod bieżącą wodą.Włożyć do garnka z zimną wodą (ok.2 litry) i wstawić na gaz.Zagotować i zszumować (zebrać z powierzchni szumowiny).
Krok 2
Obrać buraczka,oskrobać marchew,pietruszkę i seler. Pokroić wszystkie warzywa w dość grubą kostkę i włożyć do garnka z mięsem.Obrać fasolkę szparagową i pokroić ją na mniejsze kawałki.Dołożyć do garnka.Dodać cukier,opłukane gałązki lubczyku,pora i selera .Dać ziele angielskie,liść laurowy i przekrojoną na pół i opieczoną na suchej patelni cebulę.Gotować ok.20 minut.
Krok 3
Kalafiora podzielić na małe różyczki.Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Po 20 minutach gotowania dołożyć do garnka kalafiora.Doprawić solą ,pieprzem i curry,ew. przyprawą do zup.Gdy będzie miękki wsypać ziemniaki i gotować jeszcze ok.10-15 minut
Krok 4
Wyjąć liście selera,pora i lubczyku,cebulę oraz porcję rosołową (można obrać z niej mięso i włożyć do zupy). Śmietanę dobrze zmiksować z mąką i zahartować tj.powoli wlewając szklankę gorącej zupy cały czas intensywnie mieszać.Wlać nasz zabielacz do garnka z zupą i mieszać,aż zupa się zagotuje (ale nie gotować).Posypać obficie opłukaną i pokrojoną natką pietruszki.