Zupa krem z bakłażana z serem mozzarella i włoską gremolatą
Składniki
na zupę
- 1 kg bakłażanów pokrojonych w dużą kostkę
- masło klarowane
- 2 posiekane cebule szalotki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 L bulionu warzywnego
- 3 łyżki posiekanych świeżych ziół (bazylia, oregano, tymianek)
- 175 g sera mozzarella porwanego na mniejsze kawałki (najlepiej mozzarella di bufala)
- sól do smaku
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
na gremolatę
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- skórka starta z dwóch sparzonych cytryny
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
Przygotowanie:
Krok 1
Na rogrzane masło klarowane dodaj szalotki i czosnek. Smaż 5 minut, aż zmiękną.
Dodaj bakłażany i smaż około 25 minut mieszając, aż nabiorą brązowej barwy i staną się miękkie.
Krok 2
Dolej bulion i zioła i gotuj 10 minut.
Zmiksuj zupę. Dopraw ją solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
Krok 3
Zmieszaj składniki na gremolatę.
Nałóż porcję zupy na talerz. Połóż kawałki mozzarelli na górę i posyp gremolatą.
Smacznego!:)