Zupa krem z cukinii
Składniki
- 2 sporej wielkości cukinie
- 1 kostka rosołowa bio
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka masła
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Cebulę posiekaj drobno. Podsmaż ją na maśle, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Zdejmij cebulę na osobny talerzyk. Patelni nie myj - użyjesz ją do przygotowania zupy.
Krok 2
Cukinie umyj, pokrój na małe, kilkucentymetrowe kawałeczki. Wrzuć je na patelnię i podsmażaj przez ok 5-8 minut.
W czajniku zagotuj wodę, wlej dwa kubki wrzącej wody do cukinii, dorzuć kostkę rosołową i dopilnuj żeby się rozpuściła.
Gotuj w ten sposób przez ok 15 minut.
Krok 3
Dodaj do bazy zupowej podsmażoną wcześniej cebulkę z czosnkiem. Pogotuj chwilkę i zdejmij z ognia. Dodaj śmietanę i ręcznym blenderem zmiksuj całość na kremową konsystencję. Pamiętaj: im dłużej miksujesz - tym bardziej kremowa i gładka jest zupa.
Podając popieprz obficie na talerzu - będzie smaczniej i ładniej podana :-)