Zupa krem z pieczonej pietruszki

Dodany przez: katarzyna.kachel (więcej moich przepisów)

Zupa krem z pieczonej pietruszki
Zupa krem z pieczonej pietruszki pełna smaku i pożywna, idealna na lekki i smaczny obiad. Jeśli szukasz nietuzinkowej zupy warto wypróbować. Jak ją przygotować? Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Korzenie pietruszki obrać, umyć i każdy przekroić wzdłuż na pół. W miseczce wymieszać wino z miodem i oliwą. Pietruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym oprószyć solą i pieprzem, polać mieszaniną wina, oliwy i miodu, a następnie posypać świeżym tymiankiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut. W połowie pieczenia obrócić pietruszki. Upieczone korzenie wyjąć z pieca, pokroić na kawałki, wrzucić do wrzącego bulionu i gotować jeszcze 8-10 minut. Wyłączyć palnik, dodać masło i miksować razem 1-2 minuty do czasu kiedy zupa będzie gładka. Można dodatkowo przetrzeć zupę przez gęste sito, ale jeśli dobrze ją zmiksujemy nie będzie to konieczne. Do zmiksowanej zupy dodać sok z cytryny, spróbować i ewentualnie jeśli trzeba doprawić odrobiną soli. Z bagietki ukroić 12 kromek o grubości ok. 1-1,5 cm, na każdej rozłożyć równomiernie porcję sera gorgonzola. Przygotowane pieczywo wstawić do piekarnika i zapiekać kilka minut, najlepiej pod grillem do czasu gdy grzanki będą chrupkie, a ser roztopiony. Zupę podawać gorącą z grzankami. Przed podaniem udekorować listkami tymianku.
Obejrzane: 2220
Porcje: 6
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:

Składniki

ZUPA

  • 1 litr wywaru warzywnego (domowego)
  • 600 g pietruszki (korzeń)
  • 30 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu gryczanego
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól do smaku
  • świeży tymianek
  • pieprz do smaku

DODATKI:

  • bagietka
  • 180 g sera gorgonzola
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C.
Korzenie pietruszki obrać, umyć i każdy przekroić wzdłuż na pół. W miseczce wymieszać wino z miodem i oliwą. Pietruszki ułożyć w naczyniu żaroodpornym oprószyć solą i pieprzem, polać mieszaniną wina, oliwy i miodu, a następnie posypać świeżym tymiankiem. Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 25-30 minut. W połowie pieczenia obrócić pietruszki. Upieczone korzenie wyjąć z pieca, pokroić na kawałki, wrzucić do wrzącego bulionu i gotować jeszcze 8-10 minut. Wyłączyć palnik, dodać masło i miksować razem 1-2 minuty do czasu kiedy zupa będzie gładka. Można dodatkowo przetrzeć zupę przez gęste sito, ale jeśli dobrze ją zmiksujemy nie będzie to konieczne. Do zmiksowanej zupy dodać sok z cytryny, spróbować i ewentualnie jeśli trzeba doprawić odrobiną soli.

Krok 2

Z bagietki ukroić 12 kromek o grubości ok. 1-1,5 cm, na każdej rozłożyć równomiernie porcję sera gorgonzola. Przygotowane pieczywo wstawić do piekarnika i zapiekać kilka minut, najlepiej pod grillem do czasu gdy grzanki będą chrupkie, a ser roztopiony.

Krok 3

Zupę podawać gorącą z grzankami. Przed podaniem udekorować listkami tymianku.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×