Zupa – krem z zielonych szparagów
Składniki
- 2 pęczki szparagów
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- oliwa do przystrojenia zupy
- sól do samku
- pieprz do smaku
- opcjonalnie może być ser pleśniowy typu lazur do dekoracji
- opcjonalnie jeśli mamy za mało szparagów możemy dodać w trakcie miksowania 3 - 4 ugotowane ziemniaki, ładnie zagęszczą całość
Przygotowanie:
Krok 1
W każdym pęczku szparagów obcinamy końcówki ok 3 cm. Myjemy je i gotujemy w osolonej (ok łyżeczki) wodzie ok 10 - 12 min.
Musimy uważać co by nie za długo gotować, szparagi powinny mieć intensywny zielony kolor.
Krok 2
Szparagi odlewamy, pozostawiając trochę wody z gotowania (może się przydać jeśli nasz krem okarze się za gęsty), oraz pozostawiamy 2-3 szparagi do dekoracji. Cienkie dekoracyjne paski szparagów uzyskujemy ścinając szparagi obieraczką do warzyw.
Krok 3
Do wysokiego naczynia przekładamy szparagi, dolewamy bulion warzywny, (opcjonalnie dodajemy ugotowane ziemniaki), i miksujemy całość na gładką masę. Doprawiamy. Jeśli krem jest za gęsty możemy dolać wywar z gotowania szparagów.
Krok 4
Krem przekładamy do talerzy, dekorujemy oliwą oraz układamy dekorację z pasków szparagowych. Gotowe :-)