Zupa – krem z topinamburu
Składniki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 35 dkg topinamburu
- 2 łyżki kukurydzy z puszki
- 1 szt ugotowana marchew
- 1 szt duży por
- 2 szt ząbki czosnku
- 1 szklanka mleka
- 2 łyżki masła
- 1 szt soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wlej bulion, do niego włóż topinambur i gotuj aż będzie w półmiękkie i dodaj marchewkę pokrojoną w plastry.
Krok 2
W rondlu rozgrzej 2 łyżki masła i usmaż na nim posiekanego pora oraz kukurydzę i czosnek, gdy już się zarumieni dodaj sok z cytryny. Warzywa dodaj do bulionu z topinamburem i mleko, gotuj aż topinambur będzie miękki.
Krok 3
Całość lekko ostudź i przełóż do blendera. Dodaj sól, pieprz i miksuj na delikatny krem.
Krok 4
Teraz krem przetrzyj przez sito i wstaw na ogień. Gotuj na małym ogniu aż zgęstnieje.
Krok 5
Krem podaj z grzankami lub chipsami z topinambura.