Zupa marchewkowa z dynią i kaszą jaglaną
Składniki
Zupa
- 300 g dyni
- 550 g marchewki
- 1.5 L bulionu mięsno-warzywnego
- 1 łyżka masła
- 50 ml śmietanki 30%
- szczypta pieprzu
- szczypta garam masala
- szczypta kurkumy
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
Dodatek
- kasza jaglana
- papryka czerwona
- cukinia
- kurkuma
- ocet balsamiczny
- szczypta soli
- oliwa
- szczypta pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Następnie pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na blaszce posmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć wraz z papryką na blaszce. Wstawić do piekarnika włączonego na funkcję grill (na średnią moc) i grillować aż do zrumienienia. Gdy papryka i cukinia będą gotowe wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.
Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać marchewkę, przesmażyć.
Gdy marchewka lekko nam się podsmaży dodać dynię, całość zamieszać i jeszcze chwilkę przesmażyć. Po 3 minutach całość zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.
Czekając na zupę przygotować kaszę – sposób przygotowania kaszy kuskus podany jest na opakowaniu – należy ją zalać wodą tak, aby woda sięgała 0,5 cm ponad krawędź kaszki – ja często również dodaję sól. W przypadku kaszy jaglanej zagotować wodę i wrzucić przepłukaną kaszę na osolony wrzątek. Gotować ok. 8 minut – po tym czasie sprawdzić, czy kasza jest gotowa. Czas gotowania jest krótki, ponieważ chcemy ugotować kaszę na sypko, a nie rozgotować jej całkowicie. Zdjąć z ognia, odcedzić i przełożyć do miski. Do kaszy dodać troszkę kurkumy, dołożyć grillowane warzywa, przyprawić solą, pieprzem oraz/ewentualnie octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek lub olejem ryżowym.
Gdy warzywa są już miękkie na koniec doprawić zupę przyprawami (przyprawiać powolutku dodając małe porcje przypraw, lepiej dosypać niż przesadzić z ich ilością) i zmiksować blenderem dodając słodką śmietankę.
Gotowy krem przelać do talerzy i udekorować kaszą z warzywami (kasza nie musi być podawana na ciepło).