Zupa marchewkowa z dynią i kaszą jaglaną

Dodany przez: zalewajka (więcej moich przepisów)

Zupa marchewkowa z dynią Zupa marchewkowa z dynią - Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Następnie pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na blaszce posmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć wraz z papryką na blaszce. Wstawić do piekarnika włączonego na funkcję grill (na średnią moc) i grillować aż do zrumienienia. Gdy papryka i cukinia będą gotowe wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać marchewkę, przesmażyć. Gdy marchewka lekko nam się podsmaży dodać dynię, całość zamieszać i jeszcze chwilkę przesmażyć. Po 3 minutach całość zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw. Czekając na zupę przygotować kaszę – sposób przygotowania kaszy kuskus podany jest na opakowaniu – należy ją zalać wodą tak, aby woda sięgała 0,5 cm ponad krawędź kaszki – ja często również dodaję sól. W przypadku kaszy jaglanej zagotować wodę i wrzucić przepłukaną kaszę na osolony wrzątek. Gotować ok. 8 minut – po tym czasie sprawdzić, czy kasza jest gotowa. Czas gotowania jest krótki, ponieważ chcemy ugotować kaszę na sypko, a nie rozgotować jej całkowicie. Zdjąć z ognia, odcedzić i przełożyć do miski. Do kaszy dodać troszkę kurkumy, dołożyć grillowane warzywa, przyprawić solą, pieprzem oraz/ewentualnie octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek lub olejem ryżowym. Gdy warzywa są już miękkie na koniec doprawić zupę przyprawami (przyprawiać powolutku dodając małe porcje przypraw, lepiej dosypać niż przesadzić z ich ilością) i zmiksować blenderem dodając słodką śmietankę. Gotowy krem przelać do talerzy i udekorować kaszą z warzywami (kasza nie musi być podawana na ciepło).
Obejrzane: 936
Porcje: 4
Przygotowanie: 45 min
Trudność:

Składniki

Zupa

  • 300 g dyni
  • 550 g marchewki
  • 1.5 L bulionu mięsno-warzywnego
  • 1 łyżka masła
  • 50 ml śmietanki 30%
  • szczypta pieprzu
  • szczypta garam masala
  • szczypta kurkumy
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Dodatek

  • kasza jaglana
  • papryka czerwona
  • cukinia
  • kurkuma
  • ocet balsamiczny
  • szczypta soli
  • oliwa
  • szczypta pieprzu
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Paprykę umyć, przekroić i usunąć gniazdo nasienne. Następnie pokroić w cienkie plasterki i rozłożyć na blaszce posmarowanej oliwą lub wyłożonej papierem do pieczenia. Cukinię umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozłożyć wraz z papryką na blaszce. Wstawić do piekarnika włączonego na funkcję grill (na średnią moc) i grillować aż do zrumienienia. Gdy papryka i cukinia będą gotowe wyciągnąć z piekarnika i zostawić do ostudzenia.

Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Dynię obrać ze skórki, usunąć pestki i pokroić w małą kostkę. W garnku roztopić masło, dodać marchewkę, przesmażyć.
Gdy marchewka lekko nam się podsmaży dodać dynię, całość zamieszać i jeszcze chwilkę przesmażyć. Po 3 minutach całość zalać bulionem i gotować do miękkości warzyw.

Czekając na zupę przygotować kaszę – sposób przygotowania kaszy kuskus podany jest na opakowaniu – należy ją zalać wodą tak, aby woda sięgała 0,5 cm ponad krawędź kaszki – ja często również dodaję sól. W przypadku kaszy jaglanej zagotować wodę i wrzucić przepłukaną kaszę na osolony wrzątek. Gotować ok. 8 minut – po tym czasie sprawdzić, czy kasza jest gotowa. Czas gotowania jest krótki, ponieważ chcemy ugotować kaszę na sypko, a nie rozgotować jej całkowicie. Zdjąć z ognia, odcedzić i przełożyć do miski. Do kaszy dodać troszkę kurkumy, dołożyć grillowane warzywa, przyprawić solą, pieprzem oraz/ewentualnie octem balsamicznym oraz oliwą z oliwek lub olejem ryżowym.

Gdy warzywa są już miękkie na koniec doprawić zupę przyprawami (przyprawiać powolutku dodając małe porcje przypraw, lepiej dosypać niż przesadzić z ich ilością) i zmiksować blenderem dodając słodką śmietankę.

Gotowy krem przelać do talerzy i udekorować kaszą z warzywami (kasza nie musi być podawana na ciepło).

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×