Zupa szczawiowa
Składniki
- 200 g mięsa wieprzowego np z łopatki
- 1 średnia marchewka
- 0.5 dużej pietruszki
- mały kawałek selera
- 1 mała cebula
- 4 średnie ziemniaki
- 250 g szczawiu
- sok z 1/2 cytryny
- 2 L wody
- 10 ziaren pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Przygotowanie:
Krok 1
Do garnka wkładamy mięso,wsypujemy łyżkę soli i zalewamy wodą. Stawiamy na średnim gazie. Dorzucamy liście laurowe, ziela angielskie i ziarna pieprzu.
Marchewkę obieramy i kroimy w półplasterki.
Seler, pietruszkę i ziemniaki również obieramy i kroimy w kostkę.
Wszystkie warzywa wraz z całą obraną cebulą wrzucamy do garnka i gotujemy pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
Szczaw dokładnie płuczemy. Młody zostawiamy z ogonkami, ze starego bierzemy same listki. Siekamy go w paseczki.
Kiedy warzywa w zupie są już miękkie na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojony szczaw i skrapiamy sokiem z cytryny. Dusimy mieszając około 2 minut. Tak przygotowany szczaw przekładamy do zupy i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie do szklanki wlewamy około 100 ml gorącej zupy i rozprowadzamy w niej jogurt i przelewamy znów do garnka. Doprawiamy teraz do smaku pieprzem i solą.
Kiedy zupa jest już ugotowana do miseczki wbijamy jajka i widelcem je rozkłócamy. Strużką wlewamy do gorącej zupy , cały czas mieszając, aby z jajka ścinały się jakby kluseczki.
Zupę podawać z pokrojonymi jajkami ugotowanymi na twardo.