Zupa szpinakowa z ziarnami słonecznika
Składniki
Zupa
- 300 g szpinaku - najlepiej świeży, ale z braku laku może być mrożony
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula
- 50 g serka śmietankowego
- 65 g sera feta
- 200 ml mleka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1.5 L bulionu mięsno-warzywnego lub drobiowego
- podprażony słonecznik - do dekoracji
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Kluseczki
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki
Przygotowanie:
Krok 1
Szpinak umyć pod bieżącą wodą, osuszyć i odłożyć. Czosnek obrać z łupinki. Cebulę obrać i poszatkować.
Krok 2
Bulion zagotować w dużym garnku. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić cebulę. Zeszklić.
Krok 3
Następnie partiami wkładać szpinak i smażyć, aż do zwiędnięcia. Do szpinaku dodać czosnek, zamieszać i chwilę podsmażyć wraz z ostatnią partią szpinaku.
Krok 4
Przełożyć szpinak do gotującego się bulionu, dolać mleko. Zagotować i zostawić na ogniu przez 10-12 minut.
Krok 5
Czekając na ugotowanie się zupy, rozbełtać w garnuszku jajko ze szczyptą soli. Następnie powolutku przy pomocy rózgi cały czas mieszając przesiewać do garnuszka mąkę. Ciasto ma mieć konsystencję podobną do ciasta na naleśniki - powinno cienkim, wolnym strumykiem opadać z rózgi do garnuszka. W garnku zagotować wodę i na gotujący się wrzątek wlewać cienkim strumieniem ciasto. Chwilkę (naprawdę krótką) pogotować i wyciągnąć kluseczki łyżką cedzakową.
Krok 6
Gdy zupa jest gotowa, wyłączyć gaz, zdjąć ją z pieca i dokładając serek śmietankowy oraz fetę zmiksować całość na gładko. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
Podawać z kluseczkami oraz słonecznikiem.