Zupa jarmużowa
Składniki
- 50 g jarmużu
- 100 g czerwonej soczewicy
- 60 g marchwi
- 80 g korzenia pietruszki
- 80 g cebuli
- 10 ml oleju rzepakowego
- chilli
- słodka papryka
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
Przygotowanie:
Krok 1
1. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Marchew i pietruszkę ścieramy na tarce. W wysokim garnku lub w głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego i podsmażamy warzywa.
2. W między czasie przepłukujemy soczewicę i dodajemy do podsmażonych warzyw. Smażymy jeszcze około 2-3 minuty, po czym zalewamy wszystko około 1 litrem wrzątku.
3. Gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Po tym czasie dodajemy jarmuż (pozbywając się najpierw grubszych gałązek) i przyprawiamy.
4. Gotujemy jeszcze około 5 minut, wyłączamy i blendujemy zupę do konsystencji kremu.
5. Dekorujemy łyżką jogurtu naturalnego i liściem bazylii.