Zupa z soczewicy
Składniki
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 ząbki czosnku
- 1 szt cebuli (średnia wielkość)
- 1 curry
- 1 szt papryki czerwonej
- 1 soli i pieprzu
Przygotowanie:
Krok 1
Do gotującej się wody (ok 1,5l) wrzucamy szklankę soczewicy.
Krok 2
Cebulę i czosnek podsmażamy na patelni i dorzucamy do gotującej się soczewicy.
Krok 3
Doprawiamy curry, papryką oraz solą i pieprzem do smaku- proponuję dodać pieprz w ziarnie, pieprz mielony nadaje lekko gorzkawy smak.
Krok 4
Gotujemy pod przykryciem ok 20-25 min. Dla dodania smaku można dodać bulion warzywny na początku gotowania lub zupę można ugotować na skrzydelkach - to wersja dla mięsożerców :)
Krok 5
Zupę podawać gorącą, ozdobić można posiekaną pietruszką.