Zupa ze świeżych grzybów

Dodany przez: msewka (więcej moich przepisów)

Po udanym grzybobraniu zupa z nich jest obowiązkowa.Lubimy ją wszyscy.
Obejrzane: 1759
Porcje: 3
Przygotowanie: 60 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 60 dkg świeżych grzybów leśnych np.podgrzybków,koziarków
  • 1 cebula
  • 3 dkg masła
  • 1.5 L bulionu warzywnego
  • 8 niedużych ziemniaków
  • 1 mała cienka kiełbasa
  • 6 kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej-opcjonalnie
  • 1\3 łyżeczek pieprzu czarnego świeżo zmielonego
  • sól do smaku
  • 1\2 pęczków natki pietruszki

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Oczyścić grzyby i delikatnie opłukać (nie moczyć długo w wodzie,tylko opłukać i zaraz osuszyć).Pokroić na duże kawałki,np. w kostkę ok.3cm. Na patelni rozpuścić masło,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na małym ogniu.Dołożyć pokrojoną drobno kiełbasę i smażyć razem.Następnie włożyć grzyby i smażyć jeszcze kilka minut.Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem.

Krok 2

Do gorącego bulionu warzywnego włożyć ziele angielskie,listki laurowe i grzyby z cebulą.Gotować razem ok.15 minut. W tym czasie obrać ziemniaki,umyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać je do garnka z zupą i gotować do miękkości ziemniaków.

Krok 3

Śmietanę roztrzepać z mąką i zahartować gorącą zupą (wlewając po trochu gorącą zupę do śmietany energicznie mieszając np.trzepaczką).Wlać śmietanę do garnka i mocno podgrzać,prawie do zagotowania i utrzymywać chwilę w takiej temperaturze mieszając-ale nie gotować.Ew. posolić do smaku (choć mój bulion był odpowiednio słony). Gorącą zupę rozlać na talerze i udekorować natką pietruszki.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×