Burger “Kołodziej” z grillowanym indykiem

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Moda na burgery jest ostatnio coraz większa, a to wiąże się z nowymi pomysłami kucharzy. Dzisiaj proponuję coś nowego, bez pszennej bułki z sezamem, bez wołowiny – jednym słowem z klasycznego burgera jest tylko człon nazwy . Smak – dla mnie genialny. Świetnie komponujące się smaki, uwalniające się wprost proporcjonalnie do każdego kęsa. Po zjedzeniu jednego od razu miałem ochotę przygotować sobie kolejnego – pychota.
Obejrzane: 546
Porcje: 1
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

Burger “Kołodziej”:

  • ok. 120g sznycel z piersi indyka
  • 2 kromki chleba “Kołodziej”
  • 2 liście mini sałaty rzymskiej
  • połowa sera pleśniowego Camembert
  • połowa czerwonej cebuli
  • połowa gruszki
  • 4 łyżki masła z suszonymi pomidorami
  • oliwa z oliwek
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Masło z suszonymi pomidorami:

  • 100 g masła
  • 4 suszone pomidory z zalewy
  • gałązka rozmarynu
  • sól i pieprz
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masło z suszonymi pomidorami:
Masło, suszone pomidory i rozmaryn wrzucamy do pojemnika i blendujemy.
Powinniśmy uzyskać masło koloru czerwonawego z kawałeczkami suszonych pomidorów i rozmarynu.
Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 2

Burger “Kołodziej”:
Przygotowanie jest na prawdę proste i nie wymagające wiele czasu. Wszystko trwa około 10 minut a smak – niebiański. Na grillowej patelni lekko skropionej oliwą z oliwek grillujemy sznycel z indyka przyprawiony solą i pieprzem około 3 minut z każdej strony.
Na tej samej patelni grillujemy czerwoną cebulę pokrojoną w 3 grube plastry i 2 plastry gruszki (krojone wzdłuż) około 2 minut z każdej strony.
Z sera Camembert kroimy 2 plastry – jeden z wierzchu drugi od spodu. Robimy tak po to,żeby jedna strona plastra była pokryta białą pleśnią (po to, żeby dało się je zgrillować). Plastry Camemberta grillujemy na patelni około 2 minut tylko od strony pokrytej pleśnią.
Dwie kromki chleba przypiekamy na “chrupiąco” (w piekarniku lub na patelni) i smarujemy z jednej strony wcześniej przygotowanym masłem (dość grubo). Na jednej kromce układamy kolejno sałatę rzymską, plastry sera Camembert, sznycel z indyka, plastry czerwonej cebuli i plastry gruszki. Całość przykrywamy drugą kromką chleba (oczywiście stroną z masłem do dołu).
Dobrze jest “spiąć” burgera wykałaczką od szaszłyków, żeby nie rozpadał się podczas podawania czy też przy jedzeniu.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×