Focaccia z pomidorami
Składniki
- 20 g drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
- pomidorki koktajlowe
- pietruszka
- sól morska
Przygotowanie:
Krok 1
W małej miseczce pokruszyć drożdże. Dodać łyżeczkę cukru oraz mąki i zalać 1/2 szklanką ciepłej wody. Przykryć ściereczką o odstawić na 15 minut.
Krok 2
Mąkę wymieszać z solą. Dodać spienione drożdże, dwie łyżki oliwy i resztę ciepłej wody. Wyrabiać ciasto do momentu, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykryć miskę ściereczką i postawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę.
Krok 3
Ciasto przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać przez chwilę. Rozciągnąć je (ciasto nie może być cienkie, z 2 cm powinno mieć grubości) i przełożyć na natłuszczoną blaszkę. Ułożyć na cieście natkę pietruszki i połówki pomidorków koktajlowych (około garści). Przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. W cieście porobić kilka dziurek palcem, skropić łyżką oliwy i posypać solą. Piec przez 30 minut.