Brownie z cukinii
Składniki
- 200 g mąki pszennej
- 100 g kakao
- 120 g cukru pudru
- 1 i 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 jajka
- szczypta soli
- 1 jabłko drobno starte
- 1 i 1/2 szklanki drobno startej cukinii
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Przesiać razem mąkę i kakao, dodać sodę, cynamon i wymieszać. W oddzielnej misce jajka wymieszać z solą, cukrem i startym jabłkiem.
Krok 2
Przelać powoli do suchych składników i wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Dodać cukinię i posiekaną czekoladę, wymieszać. Formę na ciasto (robiłam w 20×20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, przelać ciasto.
Krok 3
Nagrzać piekarnik do 175 stopni i piec ok. 30 – 40 min. Można dodatkowo polać z góry czekoladą i posypać orzechami włoskimi. Smacznego!