Ciasto na maślance
Składniki
kruszonka
- 50 g masła
- 60 g cukru
- 100 g mąki pszennej
ciasto na maślnace
- 2.5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanek cukru
- 1 szklanka maślanki
- 2 jajka
- 1/3 szklanek oleju
- 150 g malin
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować kruszonkę – na patelni rozpuścić masło, połączyć z cukrem. Następnie wsypać mąkę, wymieszać i odstawić.
Krok 2
Jajka utrzeć z cukrem mikserem na puszystą masę. Wlać maślankę i olej i wymieszać, do momentu połączenia się składników.
W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Powoli wsypać do masy jajecznej i mikserem na najmniejszych obrotach wymieszać.
Krok 3
Blaszkę (robiłam w formie o wymiarach 25x30cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać ciasto. Poukładać owoce, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 45 minut (lub piec do suchego patyczka).
Krok 4
Czekoladę posiekać nożem i przełożyć do metalowej miski. Na małym ogniu postawić garnuszek z wodą. Kiedy zacznie się gotować postawić miskę z czekoladą (bardzo ważne, miska nie może stykać się z wodą) i czekać aż się rozpuści.
Rozpuszczoną czekoladą polać z góry gotowe ciasto.