Ciasto z kaszy jaglanej
Składniki
spód
- 100 g masła
- 100 g herbatników
- 100 g płatków owsianych
masa
- 2 szklanki kaszy jaglanej
- 1 L mleka
- 3 łyżki masła
- 200 ml mleczka kokosowego
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 0.5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 100 g gorzkiej czekolady
- pestki granatu
Przygotowanie:
Krok 1
W rondelku rozpuścić masło, odstawić na bok by przestygło. W misce pokruszyć bardzo drobno herbatniki. Dodać płatki owsiane i rozpuszczone masło i wymieszać. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do i wylepić pokruszonymi herbatnikami, mocno dociskając. Wstawić do lodówki.
Krok 2
Kaszę przesypać na sitko, przepłukać zimną wodą. Następnie przepłukać zagotowaną gorącą wodą i jeszcze raz zimną (w ten sposób pozbędziemy się gorzkiego smaku kaszy).
Krok 3
W garnku zagotować mleko, przełożyć kaszę i gotować przez 15 min na małym ogniu ciągle mieszając. Do gotowej kaszy dodać masło, wymieszać, a następnie wlać mleczko kokosowe i blenderem zmiksować na gładką masę. Wsypać cukier, mąkę ziemniaczaną i wymieszać.
Krok 4
Przelać masę na spód i piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Ostudzone ciasto dać na noc do lodówki.
Rozpuszczoną czekoladą polać ciasto i posypać pestkami granatu.