Babka cytrynowa z makiem
Składniki
babka
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 200 g masła
- 1 cytryna
- 0.3 szklanki oleju
- 3 łyżki maku
lukier
- białko
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- żółty barwnik
Przygotowanie:
Krok 1
Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier i ucierać przez kolejne przez 3 minuty. Następnie wbijać po 1 jajku i miksować przez chwilę, by składniki się połączyły w gładką masę. Wlać sok z cytryny, olej i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i wszystko razem wymieszać.
Krok 2
Do drugiej miski przełożyć 1/3 przygotowanej masy i wymieszać z makiem.
Formę do babki (średnica 21 cm) wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Obie masy nakładać do formy na zmianę.
Krok 3
Nastawić piekarnik do 180 stopni i piec babkę ok 60 minut (lub do suchego patyczka).
Krok 4
Lukier - białko z jajka ucierać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Dodatkowo można dodać żółtego barwniku spożywczego dla koloru.
Ozdobić ostygniętą babkę lukrem.