Czekoladowe ciasto ze śliwkami
Składniki
- 2 szklani mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0.75 szklanki cukru
- 2 łyżki kakao
- 3 duże jajka
- 150 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 300 g śliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. W oddzielnej misce jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Przelać do mąki i dokładnie wymieszać.
Krok 2
Do rondelka dodać masło i połamaną czekoladę. Podgrzewać na małym ogniu i co chwilę mieszać do momentu aż składniki się rozpuszczą i połączą. Odstawić by lekko ostygła. Przelać do masy i mikserem na małych obrotach wymieszać.
Krok 3
Śliwki umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Blaszkę (piekłam w 20x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i przelać czekoladową masę. Na górze poukładać połówki śliwek. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec ok.45 min. Dodatkowo można podać z rozpuszczoną czekoladą.