Czekoladowy sernik
Składniki
- 250 g herbatników
- 100 g masła
- 750 g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego
- 4 jajka
- 1 opakowania budyniu czekoladowego
- 200 g cukru
- 120 ml śmietanki 30%
- 1 łyżka kakao
- 100 g gorzkiej czekolady
- 75 ml śmietanki 30%
- 50 g malin
Przygotowanie:
Krok 1
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem/margaryną. W rondelku rozpuścić masło. Herbatniki pokruszyć drobno, dodać rozpuszczone masło i wyłożyć nimi dno tortownicy. Włożyć do lodówki.
Krok 2
Przygotować masę serową - do dużej miski wbić jajka, dodać cukier i zmiksować na puszystą masę. Dodać proszek budyniowy i wymieszać. Porcjami dodawać zmielony twaróg, na sam koniec wlać śmietankę. Miksować na największych obrotach. Masę serową przelać na spód z ciasteczek. Nastawić piekarnik na 120 stopni i piec przez 20 min, zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez 70 min. Studzić ciasto w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.
Krok 3
Przygotować polewę czekoladową - do rondelka wlać śmietankę, dodać połamaną czekoladę i cały czas mieszając podgrzewać na małym ogniu. Mieszać do momentu aż czekolada się rozpuści.
Polewę przelać na ostudzone ciasto, udekorować malinami, dać do lodówki na 5 godzin.