Drożdżowe z borówkami
Składniki
ciasto
- 50 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 4 szklanki mąki pszennej
- 150 g margaryny
- szczypta soli
- 100 g borówek
- cukier puder do posypania
kruszonka
- 50 g margaryny
- 60 g cukru
- 100 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Krok 1
Pół szklanki mleka podgrzać, dodać pokruszone drożdże, łyżkę cukru i mąki. Ucierać i przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 15 min. W między czasie resztę mleka zagrzać, dodać margarynę, mieszać do momentu aż się rozpuści. Odstawić do ostygnięcia. Jajka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać i wymieszać ze szczyptą soli. Dodać do mąki ubite jajka, mleko z roztopioną margaryną i spienione drożdże. Wyrobić ciasto przez 15 min, aż będzie gładkie i elastyczne. Następnie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość (ok. 1 godz).
Krok 2
Przygotować kruszonkę - na małym ogniu na patelni roztopić margarynę, dodać cukier, przemieszać a następnie dodać mąkę. Odstawić z ognia, wymieszać drewnianą łyżką, ostudzić.
Krok 3
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany mąką i jeszcze przez chwilę wyrabiać. Przełożyć do foremki (piekłam w tortownicy o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Dodać borówki i posypać kruszonką. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przy uchylonych drzwiczkach przez 15 min, po czym zamknąć piekarnik i piec jeszcze przez 35 - 45 min, aż ciasto nabierze złotego koloru. Studzić w formie, przed podaniem posypać ciasto cukrem pudrem.