Keks orzechowy
Składniki
- 5 białek
- 0.75 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.5 szklanki oleju
- 200 g posiekanych orzechów włoskich
- 100 g czekolady gorzkiej, połamanej na mniejsze kawałki
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać w małych ilościach cukier i ubijać przez 8 minut. W oddzielnej misce przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Wsypywać porcjami do ubitych białek i powoli połączyć ze sobą. Na sam koniec wlać olej.
Krok 2
Orzechy i czekoladę dodać do masy i wymieszać. Papierem do pieczenia wyłożyć keksówkę i przelać ciasto.
Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 50 - 60 minut, do złotego koloru.