Mini serniczki
Składniki
- 100 g kruchych ciastek
- 40 g masła
- 300 g twarogu
- 2 jajka
- 4 łyżki śmietany 30%
- 0.5 szklanki cukru
- 1 szklanka malin
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki wody
Przygotowanie:
Krok 1
Masło rozpuścić w garnuszku, odstawić, żeby lekko przestygło.
Ciasteczka drobno pokruszyć, wlać rozpuszczone masło i wymieszać. Formę na muffinki wyłożyć papilotkami, na dno każdej wsypać masę ciasteczkową i palcami mocno docisnąć.
Krok 2
Jajka i cukier ubić mikserem na puszystą masę. Porcjami dodawać twaróg (półtłustego, zmielonego dwukrotnie) i miksować. Pod sam koniec dodać śmietankę i wymieszać. Napełniać masą serową papilotki do samego wierzchu, piec 35 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni.
Krok 3
Sos malinowy - do garnuszka wlać wodę i wsypać cukier. Na małym ogniu podgrzewać, ciągle mieszając do czasu aż cukier się rozpuści. Wrzucić maliny i gotując do momentu kiedy puszczą soki. Widelcem je rozgnieść, Następnie przetrzeć maliny przez gęste sito, by w sosie nie było pestek.
Ostygnięte serniczki polać sosem malinowym.