Pavlova z granatem
Składniki
Beza
- 5 białek
- 250 g cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem
- 250 g kremówki
- 250 g mascarpone
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- granat
- mięta
Przygotowanie:
Krok 1
Białka jajek ubijamy. Kiedy zaczną sztywnieć, zaczynamy dodawać po łyżce cukru pudru. Masa białkowa powinna być błyszcząca i sztywna. Na końcu dodajemy łyżeczkę soku z cytryny (opcjonalnie może być łyżeczka octu winnego).
Krok 2
Piekarnik rozgrzewamy do 130 stopni, termoobieg. Na papierze do pieczenia odrysowujemy koło o średnicy 18-20 cm (wielkość zależna od nas czy chcemy wyższą czy szerszą Pavlovą). Bezę umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do 130 stopni na 30 minut, po czym obniżamy temperaturę do 100-110 stopni i suszymy bezę przez 2,5 -3 godziny. (Suszenie przez 3 godziny da nam pewność, że beza będzie sucha).
Krok 3
Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone mieszamy z brązowym cukrem. Ubitą śmietanę przekładamy do mascarpone i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4
Masę mascarpone układamy na wystudzonej bezie. Dekorujemy owocami granatu i listkami mięty. Beza powinna trafić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Spowoduje to stężenie masy mascarpone i łatwiejsze jej krojenie. :)