Rolada biszkoptowa
Składniki
Biszkopt
- 3 jajka
- 0.75 szklanki cukru pudru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0.33 szklanki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem czekoladowy
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki kakao
- 100 g czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Oddzielić biała od żółtek. Ubijać białka na sztywną pianę. Pod sam koniec wsypać cukier puder. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, wodę, żółtka i wszystko razem zmiksować.
Krok 2
Przygotować formę (40x25 cm), wyłożyć papierem do pieczenia i lekko posmarować go tłuszczem. Nagrzać piekarnik do 200 stopni i piec około 15 minut.
Krok 3
Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę podsypaną cukrem pudrem. Zdjąć delikatnie papier do pieczenia, luźno zrolować w ściereczkę i tak zostawić.
Krok 4
Krem czekoladowy - czekoladę połamać na mniejsze kawałki, przełożyć do rondelka i dodać 4 łyżki śmietanki 30%. Podgrzewać na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się czekolady. Odstawić na bok by przestygła.
Krok 5
Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywną. W oddzielnej misce wymieszać serek mascarpone z cukrem, dodać kakao i przekładać partiami do ubitej śmietany, wymieszać. Na sam koniec przelać ostygniętą czekoladę i wymieszać łyżką.
Krok 6
Roladę rozwinąć z ściereczki. Posypać równomiernie kakao, wyłożyć krem (zostawić trochę kremu na udekorowanie rolady z wierzchu), wyrównać i zrolować. Przełożyć na duży talerz i wyłożyć na wierzch resztę kremu. Dać do lodówki na całą noc.