Cynamonowe donuts
Składniki
Pączki
- 5 szklanek mąki pszennej
- 25 g drożdży
- 1.5 szklanki mleka
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 0.25 szklanki wody
- 2 jajka
- 1.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki soli
- 0.33 masła
Sos karmelowy
- 0.33 szklanki śmietany 30%
- 0.5 szklanki cukru
- 0.25 opakowania masła
- sól
- orzeszki ziemne
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować rozczyn - do miseczki. Pokruszyć drożdże i zasypać 2 łyżeczkami cukru. Dodać 100 ml ciepłego mleka i 3 łyżeczki mąki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Rozczyn przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 15 minut. Składniki rozczynu odjąć z przepisu na ciasto.
Krok 2
Przesianą mąkę wymieszać z cynamonem, solą i cukrem. Dodać rozczyn, jajka, wodę, letnie mleko i wymieszać. Wlać roztopione masło. Wyrabiać kilkanaście minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełożyć do miski oprószonej mąką. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1 godzinę.
Krok 3
Po tym czasie wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i rozwałkować na wysokość 1 cm. Wykrawać koła, następnie dziurki porobić kieliszkiem. Odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić na 30 minut.
Krok 4
Do gorącego oleju (podgrzewamy do 175 stopni) przekładać wyrośnięte pączki i smażyć do złotego koloru z obu stron. Usmażone pączki przekładać na papierowe ręczniki.
Krok 5
SOS KARMELOWY
W rondelku rozpuścić cukier do złotego koloru. Cały czas mieszając dodać sól, masło i śmietankę. Masę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając, aż zacznie być bardziej gęsta. Maczać gotowe donuts w sosie karmelowym i posypać pokruszonymi orzeszkami.