Czekoladowe babeczki
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 0.33 szklanki oleju
- 2 jajka
- 250 g serka mascarpone
- 200 ml kremówki
- czerwony barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Krok 1
Przesiać mąkę i wymieszać z cukrem, łyżką kakao i proszkiem do pieczenia. W oddzielnej misce zmiksować jajka z mlekiem i olejem. Przelać masę do składników suchych i przemieszać łyżką, do momentu połączenia się składników.
Krok 2
Krem do babeczek- Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Do śmietanki (36% lub 30%) dodać czerwony barwnik i ubić mikserem. Dodawać do ubitej śmietany po jednej łyżce serka mascarpone i miksować na jak najmniejszych obrotach. Wstawić do lodówki.
Krok 3
Formę na muffinki wyłożyć papilotkami i napełnić ciastem do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 190 stopni i piec przez 20 minut. Odstawić by przestygły.
Babeczki udekorować kremem.