Maślane ciasteczka – bałwanki
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 140 g miękkiego masła
- 0.5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki mleka
- 0.5 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 szklanka cukru pudru
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec wsypać mąkę i zmiksować. Z masy wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując duże odstępy pomiędzy nimi) i lekko je spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru).
Ciasteczka przełożyć na kratkę i ostudzić.
Krok 2
Przygotować biały lukier - białko roztrzepać widelcem i dodać cukier puder. Ucierać przez 10 minut (lukier powinien być gęsty i gładki, gdyby był za rzadki dodać więcej cukru pudru). Nakładać łyżeczką na ostygnięte ciasteczka. Przełożyć do osobnej miseczki 2 łyżki lukru i zmieszać z kakao. Końcówkę wykałaczki namoczyć w brązowym lukrze i zrobić oczy i usta. Czerwony pisak cukrowy namoczyć przez 1 minutę w gorącej wodzie i delikatnie obrysować nos.