Muffinki z kremem czekoladowym
Składniki
muffinki
- 1.5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0.75 szklanki jogurt naturalnego
- 0.5 szklanki cukru
- 2 jajka
- 1/3 szklanek oleju
krem czekoladowy
- 200 g masła
- 150 g gorzkiej czekolady
- 0.5 szklanki cukru pudru
- 2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę wymieszać z kakao, cukrem i proszkiem do pieczenia. Jajka zmiksować z jogurtem na gładką masę, pod sam koniec wlać olej i wymieszać. Masę jajeczną przelać do suchych składników i wymieszać łyżką. Formę na muffinki wysmarować tłuszczem i podsypać lekko bułką tartą. Napełniać ciastem 3/4 wysokości formy i włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec ok.15-20 minut. Gotowe muffinki odstawić by przestygły.
Krok 2
Krem czekoladowy - czekoladę połamać i przełożyć do garnuszka. Na małym ogniu podgrzewać i ciągle mieszając do momentu rozpuszczenia się jej. Odstawiać rozpuszczoną czekoladę, by lekko przestygła. Masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dodać cukier puder i kakao, wymieszać do momentu połączenia się wszystkich składników. Na sam koniec dodać rozpuszczoną czekoladę i zmiksować na puszysty krem.
Krok 3
Z muffinek odkroić wierzchołki. Nakładać krem łyżeczką i wyrównać. Dodatkowo można posypać połamaną czekoladą.