Dietetyczne bajaderki
Składniki
- 150 g buraka
- 5 daktyli
- 1 łyżka masła orzechowego
- 1.5 łyżki błyskawicznych płatków owsianych
- 1 łyżka lnu
- 1 łyżka mieszanki otrębowej
- 1.5 łyżki orzechów włoskich
- 1 łyżka jagód goji
- 1 łyżeczka chia
- aromat rumowy
- sól
- 1 łyżka płatków nagietka
- 3 łyżki buraka
Przygotowanie:
Krok 1
Buraki pieczemy i ścieramy na tarce. Namoczone daktyle we wrzątku bardzo drobno siekam. Łączę z burakiem, masłem orzechowym, płatkami owsianymi, otrębami i mielonym lnem. Mieszam dokładnie.
Dodaję orzechy (drobno posiekane), jagody goji i nasiona chia. Solę i aromatyzuję rumem. Mieszam dokładnie i formuję 3 duże kule. Wstawiam do lodówki na około 30 minut.
Krok 2
Suszone płatki buraczane ucieram w moździerzu na drobny pył. Dodaję suszony nagietek. Kule buraczane wyjmuję z lodówki i obtaczam dokładnie w pyle buraczanym. Chłodzę w lodówce jeszcze około 15 minut.