Diabelski naleśnik
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- czerwona papryka
- 3 papryczki chili (można zastąpić sosem chili)
- 150 g pieczarek
- 200 g piersi kurczaka
- 80 g koncentratu pomidorowego
- 100 ml bulionu/wody
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Krok 1
Posiekany czosnek i cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na oliwie. Dodajemy pokrojoną w paski paprykę, posiekaną chili i przesmażamy razem ok. 5 minut. Dodajemy pokrojone pieczarki, przesmażamy kilka minut i dodajemy osobno przesmażonego kurczaka pokrojonego w kostkę.
Krok 2
Dodajemy koncentrat pomidorowy, podlewamy bulionem , mieszamy całość i gotujemy na większym ogniu 10 – 15 minut do momentu, aż farsz się nam zagęści.
Krok 3
Przyprawiamy do smaku solą i niedużą ilością pieprzu ponieważ 3 papryczki chili dają już dość dużą ostrość.
Krok 4
Farsz nakładamy na środek naleśnika i składamy w kopertę.
Krok 5
Tak przygotowanego naleśnika możemy posypać startym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż do momentu, kiedy ser się roztopi. Dodałem również sos chili „tajskie dziedzictwo”. Niebo, a właściwie… piekło w gębie. Polecam gorąco.