Gołąbki dla leniwych
Składniki
gołąbki
- 1 kg kapusty
- 0,5 mięsa mielonego
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy prowansalskiej
- 1 szklanka ryżu
- 3 jajka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 3 łyżki mąki
sos pomidorowy
- 400 g pomidorów z puszki
- 600 ml wywaru warzywnego
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Kapustę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać z szczyptą soli. Gdy puści sok, odcisnąć.
W dużej misce mięso mielone wymieszać z jajkami. Dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wsypać surowy ryż i dodać odciśniętą kapustę. Dorzucić zioła prowansalskie i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Krok 2
Na patelni rozgrzać olej. Mokrymi dłońmi formować gołąbki jak kotlety mielone i obtoczyć w mące. Podsmażyć z obu stron na rumiany kolor i przekładać na talerz.
Do wysokiego garnka przełożyć usmażone gołąbki (by nie przypaliły się te z dołu, można wyłożyć dno garnka zewnętrznymi liśćmi kapusty lub położyć metalową pokrywkę).
Krok 3
Pomidory z puszki wymieszać z ciepłym bulionem warzywnym (lub zamiast bulionu, rozpuścić 1 kostkę rosołową w 600 ml ciepłej wody) i blenderem zmiksować na gładki sos. Dodać suszoną bazylię, sól i pieprz. Przelać sos do garnka i na małym ogniu pod przykryciem dusić ok. 1 godziny.