Golonka indycza marynowana w natce pietruszki i słoneczniku

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Golonka i piwo – danie prawdziwych mężczyzn. Bardzo dawno miałem ochotę na zrobienie sobie prawdziwej golonki w piwie. Niestety w wyniku mojej nieuwagi kupiłem zamiast golonki wieprzowej, mięso z indyka. Rozkojarzony, dopiero w domu zauważyłem niespodziankę. Pomyślałem wtedy, że pomysł z piwem do indyka może być średnio trafiony, gdyż jest to mięso delikatniejsze. Wpadłem za to na inną myśl… Zobaczcie sami.
Obejrzane: 773
Porcje: 1
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:
Ostrość:
1282kcal
kalorie
10,8g
węglowodany
88,3g
białko
101,1g
tłuszcze
2,9g
błonnik
529mg
cholesterol
260mg
magnez
132mg
wapń
8,0mg
żelazo

Składniki

  • ok. 500 g golonki indyczej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 20 g ziaren słonecznika
  • 2 łyżki tabasco
  • łyżka mielonej ostrej papryki
  • 2 łyżki octu słodowego
  • 50 g masła
  • sól i pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Golonkę dokładnie oczyszczamy, opalamy, myjemy i osuszamy.

Krok 2

Natkę pietruszki, słonecznik, tabasco i ocet razem blendujemy. (Jeśli nie mamy blendera dokładnie siekamy natkę i słonecznik, i mieszamy razem z pozostałymi składnikami). Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, i dokładnie smarujemy w każdym miejscu golonką marynatą. Zostawiamy ją w lodówce na kilka godzin ( najlepiej na całą noc).

Krok 3

Wkładamy w rękaw do pieczenia, dodajemy masło i pieczemy w ok. 1,5 h w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Krok 4

Po wyjęciu z piekarnika zlewamy sos z pieczenia i redukujemy aż zgęstnieje. Polewamy nim golonkę na talerzu i rozkoszujemy się smakiem.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×