Kasza gryczana z boczkiem, pomidorami i… bazylią
Składniki
- kasza gryczana (100g)
- 250 g boczku wędzonego parzonego
- puszka pomidorów bez skórki (400g)
- 2 ząbki czosnku
- ok. 10 listków świeżej bazylii
Przygotowanie:
Krok 1
Gotujemy kaszę w osolonej wodzie i w międzyczasie na małym ogniu rumienimy boczek pokrojony w większą kostkę na patelni (bez tłuszczu).
Krok 2
Do boczku dodajemy posiekany czosnek (na około minutę przed dodaniem kaszy) i lekko podsmażamy.
Krok 3
Dodajemy do boczku z czosnkiem ugotowaną i odsączoną kaszę i przesmażamy razem 2-3 minuty.
Krok 4
Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory z puszki razem z sosem i gotujemy wszystko na dużym ogniu aż sos się wyredukuje i “wejdzie” w kaszę.
Krok 5
Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy i danie gotowe.