Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Składniki
- ciasto francuskie
- 2 piersi z kurczaka
- 6 plasterków sera żółtego
- pół opakowania szpinaku mrożonego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na mniejsze kawałki, doprawić solą i pieprzem.
Przygotować szpinak – zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia.
Krok 2
Ciasto francuskie pokroić na 6 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.