Makaron z cukinii z… warzywami
Składniki
- 4 szt cukinii
- 2 szt pomidorów
- kilka szt pomidorków koktajlowych
- świeże zioła: bazylia, tymianek i rozmaryn
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek orzeszków piniowych (w wersji „przed pierwszym” mogą być pestki słonecznika:))
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub z limonki
- otartą skórkę z cytryny lub limonki
- 3 szt cebulek dymek
- 10 dkg masła wegańskiego
- przyprawy: pieprz, sól
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinie dokładnie myjemy, następnie kroimy je w średniej grubości paski (mogą to być paski o grubości makaronu tagiatelle, mogą być też grubsze, ja preferuję grubsze). Do krojenia możemy użyć np. obieraczki do warzyw. Następnie delikatnie je solimy i odstawiamy na 20 minut, po czym spłukujemy z nich sól i czekamy aż woda z nich ocieknie.
Krok 2
Sparzamy pomidory i kroimy je w kostkę, następnie prażymy orzeszki piniowe/słonecznik na suchej patelni.
Krok 3
Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kolejno pokrojoną dymkę i posiekany czosnek, następnie dodajemy pomidory i podsmażamy je do momentu aż cała zbędna woda nie odparuje, potem wrzucamy uprażone orzeszki piniowe/pestki słonecznika, makaron cukiniowy, sok z cytryny (lub limonki) i otartą skórkę z cytryny (lub limonki). Na koniec dodajemy świeże zioła, przyprawiamy i podgrzewamy do momentu, aż cukinia będzie gorąca.
Krok 4
Wykładamy na talerze i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi oraz kilkoma listkami bazylii.
Krok 5
Smacznego!