Potrawka z wędzonego kurczaka i żółtych warzyw
Składniki
- ok. 500 g wędzonego kurczaka
- 1 opakowanie zamrożonych “żółtych warzyw na patelnię”
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 250 ml bulionu
- 3-4 gałązki świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Krok 1
Kurczaka oczyszczamy z kości i skóry, samo mięso kroimy w kostkę.
Krok 2
Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i wkładamy na nią mrożone warzywa. Przesmażamy 3-4 minuty na średnim ogniu.
Krok 3
W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy 2-3 minuty posiekany czosnek i cebulę. Dodajemy pokrojonego kurczaka, słodką paprykę i smażymy razem kolejne 2-3 minuty.
Krok 4
Dodajemy przesmażone warzywa, gałązki rozmarynu, liście laurowe, ziele angielskie, podlewamy bulionem i gotujemy 10-15 minut aż sos się zredukuje.
Krok 5
Doprawiamy solą (uwaga, bo wędzony kurczak jest słony) i pieprzem. Gotowe !