Spaghetti z pulpetami z soczewicy
Składniki
Pulpety z soczewicy
- 250 g soczewicy czerwonej
- 2 łyżki oliwy
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- 0.5 łyżeczki chili w proszku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
sos pomidorowy
- 4 duże pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka ziół prowansalskich
- 2 łyżki oliwy
- sól do smaku
- 250 g makaronu
- świeży tymianek
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować sos pomidorowy - pomidory umyć, wykroić część ze środka i pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Następnie dodać pomidory i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przykryć i dusić przez 30 min, co pewien czas mieszając. Dodać przyprawy i jeszcze podusić przez 15 min. Odstawić do przestygnięcia i zmiksować blenderem na gładki sos.
Krok 2
Pulpeciki z soczewicy - przed gotowaniem przepłukać soczewicę na sitku. Przełożyć do garnka i zalać wodą tak by przykrywała soczewicę. Gotować do miękkości, pilnować by się nie rozgotowała. Odcedzić, przełożyć do miski i odstawić do przestygnięcia. W między czasie pokroić w kostkę cebulę i zeszklić na patelni z rozgrzaną oliwą. Ostygniętą soczewicę zmiksować blenderem na gładką masę i dodać do niej cebulę, zmiażdżony czosnek, jajka, bułkę tartą, chilli, sól, pieprz i wymieszać. Uformować z masy pulpeciki i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (by masa nie lepiła się do dłoni należy je obmyć pod zimną wodą). Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec pulpeciki przez 25 min.
Krok 3
W tym czasie ugotować makaron. Gotowe pulpeciki przełożyć do sosu pomidorowego i podgrzewać przez 10 min. Gotowy makaron z sosem podawać ze świeżym tymiankiem.