Tarta z kozim serem i gruszką
Składniki
Spód
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 żółtko
- 130 g zimnego masła
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki cukru
Dodatkowo
- 2 szt gruszki
- 200 g koziego sera
- świeży tymianek
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesypać na stolnicę, dodać pozostałe składniki, całość posiekać nożem następnie zagnieść.
Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia i ostrożnie przenieść do formy na tartę. Dopasować do boków i widelcem podziurawić dno ciasta.
Krok 2
Nagrzać piekarnik do 180 stopni i zapiekać spód ok.25 minut.
Gruszkę pokroić w plasterki, wymieszać z posiekanym tymiankiem. Na podpieczony spód układać ser kozi i gruszkę. Włożyć do piekarnika na 15 minut.
Gotową tartę można dodatkowo posypać żółtym serem.