Carpaccio z ananasa z solą pomarańczowo – waniliową
Składniki
Carpaccio z ananasa
- 1 mini ananas
- 25 g nasion granata
- łyżka posiekanej świeżej mięty
- łyżeczka czarnego sezamu
Sól pomarańczowo - waniliowa
- 50 g gruboziarnistej soli morskiej
- laska wanilii
- skórka z jednej pomarańczy
Przygotowanie:
Krok 1
Ananasa obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki (nożem lub na krajalnicy). Wykładamy na talerzu i posypujemy solą pomarańczowo - waniliową.
Czarny sezam prażymy i posypujemy na nasze carpaccio.
Na wierzchu dekorujemy granatem i świeżo posiekaną miętą.
Krok 2
Sól, świeżo startą skórkę z pomarańczy i miąższ z laski wanilii łączymy i dokładnie mieszamy.
Pozostawiamy w otwartym pojemniczku na 1,5 - 2 godziny aż się "przegryzie" a wilgoć z pomarańczy i wanilii odparuje.
Sól gotowa do użycia.
Krok 3
Smacznego :)! Bon Appetit :)!