Makaron z krewetkami w sosie śmietanowym
Składniki
- 300 g makaronu tagliatelle
- 250 g mrożonych krewetek Black Tiger
- 1 szklanka śmietany 18%
- 0.5 szklanki Cin&Cin Bianko
- 1 szklanka bulionu drobiowego
- 3 łyżki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki drobno posiekanej bazylii
- 0.5 szklanki suszonych pomidorów, pokrojonych wzdłuż
- 0.5 szklanki startego parmezanu
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Krewetki włożyć do miski, zalać letnią wodą i trzymać je przez ok. 10 min. by się rozmroziły. Rozgrzać oliwę na patelni i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć na małym ogniu ok. 1 min. Następnie dołożyć krewetki i smażyć z każdej strony przez 2 min.
Krok 2
Przygotować sos śmietanowy - na rozgrzaną patelnię dać pomidory, szczypiorek, poszatkowaną bazylię, następnie wlać bulion, wino i śmietanę. Przyprawić solą, pieprzem i wymieszać. Gotować na średnim ogniu przez ok. 25 min. Na sam koniec dodać do sosu startego parmezanu i gotować jeszcze przez 2 min. aż się rozpuści. Zmniejszyć ogień na jak najmniejszy i wrzucić do sosu krewetki.
Krok 3
W między czasie ugotować makaron. Odcedzić wymieszać z sosem śmietanowym. Podawać z startym parmezanem, świeżą bazylią i pieprzem.