Hummus pomidorowy
Składniki
- 200 g ciecierzycy suchej
- 2 łyżeczki sody
- 150 g suszonych pomidorów w oleju
- 4 łyżki pasty tahini
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- 30 ml oliwy
- sól do smaku
- posiekana pietruszka do posypania
- pieprz do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Ciecierzycę moczyć w zimnej wodzie przez 12 godzin z łyżeczką sody. Na następny dzień opłukać ją i zalać dużą ilością wody dodając 1 łyżeczkę sody. Gotować przez 1 godzinę. Po tym czasie sprawdzić czy ciecierzyca jest miękka (bierzemy jedno ziarenko ma ono z łatwością się rozgnieść nam w palcach)
Krok 2
Ugotowaną ciecierzycę odcedzić i opłukać (nie wylewać wody, w której się gotowała - przyda się). Przełożyć do blendera, dodać suszone pomidory, pastę tahini, czosnek, sok z cytryny, oliwę, sól, pieprz i zmiksować na gładką masę.
Krok 3
Jeżeli hummus nie będzie dostatecznie kremowy dodać trochę wody, w której się gotował. Przełożyć do miski i posypać posiekaną pietruszką. Zajadać ze świeżym pieczywem, grzankami czosnkowymi, warzywami lub krakersami.