Polędwica wołowa w żubrówce i jałowcu

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Kolejna z serii tych "wymagających" kombinacji na talerzu. Świetnie sprawdza się jako przystawka lub lekka kolacja. Aromat żubrówki i jałowca w polędwicy łączy sie z koperkiem, parmezanem i orzeźwiającą salsą - coś niesamowitego. Zapraszam do kuchni :)
Obejrzane: 451
Porcje: 2
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 10 g trawy żubrowej
  • 1 łyżka owoców jałowca
  • 200 ml wódki żubrówki
  • 200 g melona kantalupa
  • 1 avocado
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka kolendry
  • 1 łyżeczka papryczki chili
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • sok z limonki
  • 1 pęczek koperku
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki miodu
  • 150 ml oleju
  • 200 ml mleka 3,2%
  • 50 g startego parmezanu
  • 2 g lecytyny sojowej
  • sól i pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Polędwicę wołową oprószamy solą, pieprzem i obsmażamy z każdej strony na złoty kolor. Wkładamy do miski z trawą żubrową, rozgniecionym w moździerzu jałowcem i zalewamy żubrówką. Całość podpalamy i przykrywamy pokrywką, żeby wołowina lekko się uwędziła i przeszła aromatem wszystkich przypraw. Kroimy w plasterki.

Krok 2

Melona i avocado kroimy w kostkę. Dodajemy posiekany ząbek czosnku, chili i kolendrę. Doprawiamy solą, pieprzem i oliwą z oliwek.

Krok 3

Koperek blendujemy z żółtkiem, olejem, solą, pieprzem, ząbkiem czosnku i miodem na emulsję - olej dobrze jest dodawać stopniowo, żeby rówomiernie połączył się z resztą produktów.

Krok 4

Mleko gotujemy z parmezanem 4-5 minut i blendujemy na jednolitą konsynstecję. Studzimy do około 55 stopni, dodajemy lecytynę i miksujemy aż powstanie piana.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×