Przegrzebki, krem z zielonego ogórka, kruszonka parmezanowa, piana z kiszonego ogórka

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Kolejne danie z serii tych bardziej fantazyjnych, ale proste i można je spokojnie przygotowywać w domu świetnie się przy tym bawiąc. Przegrzebki? Mój faworyt z owoców morza, odświeżający zielony ogórek, chrupiąca kruszonka i dopełniająca wszystko pianka z kiszonego ogórka. Coś pięknego!
Obejrzane: 307
Porcje: 1
Przygotowanie: 30 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 3 małże świętego Jakuba (oczyszczone)
  • 1/2 zielonego ogórka
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 50 g parmezanu
  • łyżeczka świeżo posiekanego tymianku
  • łyzeczka świeżo posiekanego rozmarynu
  • 150 ml wody spod kiszonych ogórków
  • 2 g lecytyny
  • masło
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Zielonego ogórka obieramy, wycinamy gniazda nasienne. Przesmażamy go na maśle razem z posiekaną szalotką i czosnkiem. Dodajemy śmietankę, dusimy aż lekko zgęstnieje. Całość blendujemy i doprawiamy solą oraz pieprzem.

Krok 2

Parmezan ścieramy na tarce i mieszamy z ziołami. Rozkładamy możliwie najcieńszą warstwę na silikonowej macie lub papierze do pieczenia. Pieczemy około 8 minut w temperaturze 180 stopni aż nasz czips się zezłoci. Studzimy i kruszymy.

Krok 3

Wodę spod ogórków podgrzewamy do około 55 stopni, zdejmujemy z ognia dodajemy lecytynę, miksujemy aż do uzyskania pianki.

Krok 4

Przegrzebki smażymy na dobrze rozgrzanej patelni z masłem i oliwą z oliwek po około minucie z każdej strony na złoty kolor. Doprawiamy solą i pieprzem.

Krok 5

Smacznego :) ! Bon Appetit ! :)

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×