Lunch w słoiku
Składniki
- 100 ryżu
- 250 ml zimnej wody
- 100 g pomidorów w puszce
- 1/2 czerwonej cebuli
- 3 listki świeżej bazylii
- 2 łyżki oliwy
- szczypta chili
- sól, pieprz do smaku
- 1 świeży pomidor
- 1/2 zielonego ogórka
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 garści młodego szpinaku
Przygotowanie:
Krok 1
Na sitko wsypać ryż i dokładnie opłukać pod zimną wodą. Odsączyć i osuszyć. Zagotować wodę w garnku. Posolić i dodać 1 łyżkę oliwy i ryż. Gotować ok. 20 minut. Odcedzić na sitku.
Krok 2
Na patelni rozgrzać oliwę. Podsmażyć posiekaną cebulę i dodać pomidory w puszce. Poddusić na średnim ogniu, do momentu, aż sos zgęstnieje. Przełożyć ugotowany ryż, dodać chili, pieprz i sól do smaku. Na sam koniec wymieszać z posiekaną świeżą bazylią. Odstawić ryż by lekko przestygł.
Przygotować słoiki i układać układać warstwami – pokrojony w kostkę świeży pomidor, zielony ogórek, 2 łyżki jogurtu naturalnego, ryż i na górę świeży szpinak. Smacznego!