Crêpes – francuskie naleśniki
Składniki
Naleśniki
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki wody niegazowanej
- 3 żółtka
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
nadzienie do naleśników
- 250g półtłustego twarogu
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- 100g serka mascarpone
- 1/3 szklanki soku pomarańczowego
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać do miski. Dodać żółtka, mleko, wodę, cukier i olej i zmiksować na gładką masę. Przełożyć do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2
Rozgrzać patelnię. Lekko natłuścić ją masłem. Chochelką nabierać ciasto i wlać na środek patelni. Szybko zakołysać by ciasto się równomiernie rozpłynęło. Smażyć z obu stron na delikatnie rumiany kolor.
Krok 3
Nadzienie – do miski przełożyć twaróg, rozdrobnić widelcem. Dodać serek mascarpone, zmielone migdały i sok pomarańczowy. Zmiksować na gładką masę. Lekko przestygnięte naleśniki posmarować masą i złożyć. Podać z cukrem pudrem.