Zielone naleśniki z wiosennym twarożkiem
Składniki
ciasto naleśnikowe
- 100 g szpinaku
- 3 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szt jajko
- 1 szczpyta soli
- 1 szczpyta cukru
- 2 łyżki oleju
- olej do smażenia
farsz
- 800 g twarożku
- 200 g rzodkiewek
- 7-10 szt kwiatów szczypiorku
- sól ziołowa do smaku
- 2-3 łyżek jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto naleśnikowe. Szpinak wrzucić do rozdrabniacza i dodać pół szklanki wody, zmiksować. Do rodrobnionego szpinaku dodać pozostałą wodę, mleko, jajko, mąkę wymieszaną ze szczyptą soli i cukru oraz 2 łyżki oleju. Dokładnie wymieszać mikserem wszystkie składniki. Z gotowego ciasta usmażyć naleśniki.
Krok 2
Przygotować farsz do tawrożku dodać rozdrobnione kwiatki szczypiorku i drobno pokrojoną rzodkiewkę. Doprawić do smaku solą ziołową, dodać jogurt aby masa miała lepszą konsystencję do smarowania. Gotową masą posmarować naleśniki i zajadać.