Sos bearneński

Dodany przez: PasjaSmaku (więcej moich przepisów)

Jeden z najbardziej znanych sosów powstały na bazie sosu holenderskiego. Idealny do wołowiny, ryb, warzyw czy grzybów.
Obejrzane: 504
Porcje: 1
Przygotowanie: 15 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 2 żółtka
  • 50 g rozpuszczonego klarowanego masła
  • łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • łyżka posiekanego estragonu

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Żółtka (najlepiej o temperaturze pokojowej) ubijamy z sokiem z cytryny w kąpieli wodnej - trzeba uważać na intensywność parowania, żeby zbytnio nie podgrzać sosu i nie zrobić z niego jajecznicy :P

Krok 2

Stopniowo dolewamy ciepłe masło cały czas ubjając.

Krok 3

Na koniec dodajemy świeży estragon oraz przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Krok 4

Sos powinien być aksamitny i gęsty.

Krok 5

Smacznego :) ! Bon Appetit :) !

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×